13 آذر 1403
logo

مرکز تحقیقات آسیب دیدگان جنگ

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1403/04/06 - 11:59
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 48
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

طراحی و ساخت سیستم نوروفیدبک کم توان پوشیدنی قابل حمل: با کاربرد برای جانبازان و آسیب دیدگان اعصاب و روان

نوروفیدبک ها به عنوان یکی از موثرترین روش های درمانی و جایگزین دارو های شیمیایی شناخته شده است که به ما کمک می کند تا از وضعیت امواج مغزی خود در هر لحظه اطلاعات به دست آورده و از آن در راستای بهبود ناهنجاری ها و بیماری ها از جمله پیش فعالی و کمبود توجه، ناتوانی های یادگیری، صرع، اختلالات خواب، ضربه به سر و سکته مغزی، اضطراب، درد های سر، افسردگی، افزایش توانمندی های حافظه و شناختی، اختلالات مفصل گیجگاهی فکی بهره بگیریم

خلاصه ضرورت اجرای طرح                                                                                                                                                         

الگوی امواج مغزی حالت ها و صورت های گوناگون روانی ما را پدید می آورد. در واقع کارکرد مناسب یا نامناسب مغز ما سبب طبیعی بودن یا غیر طبیعی بودن تولید امواج در مغز می شود. به گفته دیگر، اختلالات گوناگون روانی ناشی از کارکرد نامناسب مغز بوده و بنابراین تولید الگوی های نامتوازن امواج مغزی را در پی خواهد داشت. نکته مهم و جالب توجه اینجاست که مغز می تواند خودش را تنظیم و به روز کند، که این مستلزم آن است که با بازخورد هایی از وضعیت خود آگاهی یابد. نوروفیدبک با بازخوردی که از امواج مغزی ارائه می دهد، مغز را در تنظیم فعالیت خود کمک می کند. نوروفیدبک یک فرایند آموزشی است که به ما کمک می کند تا از وضعیت امواج مغزی خود در هر لحظه اطلاعات به دست آورده و از آن در راستای بهبود ناهنجاری ها و بیماری ها و عملکرد خود بهره بگیریم. در نوروفیدبک سنسور هایی که الکترود نامیده می شوند بر روی پوست سر قرار می گیرند. این سنسور ها فعالیت الکتریکی مغز فرد را ثبت کرده و سپس با یک بازخورد مشخص برای نمونه یک بازی یا یک فیلم به فرد باز می گردانند. در این حالت فرد هدایت بازی یا فیلم را بدون هیچ عملی و تنها با امواج مغزی خود انجام می دهد. به این صورت فرد با بهبود شرایط امواج مغزی خود و پیشرفت همزمان در بازی یا فیلم، به آموزش و اصلاح ناهنجاری های ناشی از کارکرد نامطلوب مغز می پردازد . از جمله بیماری هایی که نوروفیدبک می تواند در بهبود آن ها سودمند باشد، عبارتند از:
بیش فعالی و کمبود توجه، ناتوانی های یادگیری، صرع، اختلالات خواب، ضربه به سر و سکته مغزی، اضطراب، درد های سر، افسردگی، افزایش توانمندی های حافظه و شناختی، اختلالات مفصل گیجگاهی فکی و غیره . بنابراین امروزه نوروفیدبک در بسیاری از موارد به عنوان یکی از موثرترین روش های درمانی و جایگزین دارو های شیمیایی شناخته شده است. اکنون با توجه به کاربرد ها و مزایای گفته شده برای نوروفیدبک و افزایش روز افزون استفاده از آن توسط بیماران و افراد سالم و همچنین با توجه به جامعه هدف یعنی جانبازان گرانقدر و آسیب دیدگان که از اختلالات اعصاب و مغزی بسیار رنج می برند، وجود یک سیستم کوچک، کم جا، قابل حمل، پوشیدنی و در عین حال کم هزینه که می تواند با بازخورد مبتنی بر گوشی های هوشمند نیز باشد، ضروری به نظر می رسد. این در حالی است که سیستم های موجود یا در مراکز درمانی هستند و نیاز به مراجعه حضوری دارند و یا اگر قابل حمل هستند، از نظر ابعاد و قیمت مناسب نبوده و به سخت افزار بیرونی مانند رایانه نیاز دارند.

مجری طرح: دکتر محمد عفت پناه 

  • گروه خبری : شورای پژوهشی,طرح های پژوهشی
  • کد خبر : 269704
مدیر سایت
تهیه کننده:

مدیر سایت

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه